BOŞANMA DAVASI

BOŞANMA DAVALARI Akhisar Boşanma Avukatı

Evlilik birliğini sonlandırmak için açılan boşanma davaları  2 başlığa ayrılmaktadır. Bunlar şu şekildedir:

1-)Anlaşmalı Boşanma
2-)Çekişmeli Boşanma


   1-Anlaşmalı Boşanma Avukatı

            Tarafların evlilik birliğini anlaşmalı bir boşanma davası ile sonuçlandırabilmesi için boşanma ve ferileri konusunda ihtilafa yer kalmayacak şekilde anlaşması gerekmektedir. Taraflar boşanmaya karar verdikten sonra boşanmanın ferileri niteliğinde olan  Maddi- manevi tazminat, nafaka, çocukların velayeti gibi tüm konularda anlaşmaya varılmış olması gerekmektedir.

Aynı zamanda Anlaşmalı boşanmanın yapılabilmesi için TMK madde 166/3’te belirtildiği gibi anlaşmalı boşanmanın  şartlarının oluşması gerekmektedir. Bu şartlar:

a- Eşlerin en az 1 yıl süreyle evli olması,

b- Eşlerin birlikte mahkemeye başvurması ya da bir eşin diğerinin davasını kabul etmesi,

c-Anlaşmalı boşanma şartları ile ilgili olarak eşlerin anlaşma içerisinde olduklarını beyan eden bir anlaşmalı boşanma protokolü ve hakim huzurunda bu anlaşmayı kabul ettiklerinin ikrarı,

       Anlaşmalı boşanma davalarından tarafların mahkeme huzuruna  gelmesi durumunda ilk celsede boşanma gerçekleşir. Anlaşmalı boşanma davasında hakim tarafların ikrarı ile taleplerine bağlıdır. Tabi boşanmanın ferilerinden olan velayet konusunda çocuğun üstün yararının gözetilmesi gerekeceğinden hakim bu konuda doğrudan tarafların anlaşması ile bağlı olmayıp, velayet konusunda çocuğun yararına olacak şekilde düzenleme yapabilir

            Anlaşmalı boşanmanın gerçekleşmesi sonrasında velayet, çocuk için hükmedilen veya hükmedilmeyen iştirak nafakası, şartları oluşması halinde nafkanın kaldırılması veya azaltılması davası açlabilir. Ancak diğer hususlarda özellikle mal ve eşya paylaşımı, maddi manevi tazminat konularında ahde vefa ve protokole bağlılık gereğince tekrar dava açılamayacaktır. Anlaşmalı boşanma her ne kadar basit görülse de boşanma avukatı aracılığı ile sürecin takip edilmesi hak kayıplarınızı en aza indirecektir. Zira protokolde yapılan hatalar ciddi anlamda hak kayıplarına sebep olabilmekte ve ileride size tekrar dava açılmasına sebep olabilecektir.

ANLAŞMALI BOŞANMAYA İLİŞKİN KANUN MADDESİ AŞAĞIDAKİ GİBİDİR:

TMK Madde 166/2 : Evlilik en az bir yıl sürmüş ise, eşlerin birlikte başvurması ya da bir eşin diğerinin davasını kabul etmesi hâlinde, evlilik birliği temelinden sarsılmış sayılır. Bu hâlde boşanma kararı verilebilmesi için, hâkimin tarafları bizzat dinleyerek iradelerinin serbestçe açıklandığına kanaat getirmesi ve boşanmanın malî sonuçları ile çocukların durumu hususunda taraflarca kabul edilecek düzenlemeyi uygun bulması şarttır. Hâkim, tarafların ve çocukların menfaatlerini göz önünde tutarak bu anlaşmada gerekli gördüğü değişiklikleri yapabilir. Bu değişikliklerin taraflarca da kabulü hâlinde boşanmaya hükmolunur. Bu hâlde tarafların ikrarlarının hâkimi bağlamayacağı  hükmü uygulanmaz.

   2-Çekişmeli Boşanma Avukatı

 Çekişmeli boşanma davaları taraflardan birinin boşanmak istediği ya da iki tarafın boşanmak istediği ama tazminat, velayet, mal paylaşımı gibi konularda uzlaşılamayan ve çekişme durumu olan  dava türüdür. Boşanma sebepleri genel sebepler olabileceği gibi özel sebepler de olabilir. Evlilik birliği karşı tarafın kusuru sebebiyle kendisi için çekilmez hale dönüşen taraf her durumda boşanma davası açabilecektir. Ancak davalarda şu unutulmamalıdır ki; HAKLI OLAN DEĞİL İSPAT EDEN DAVAYI KAZANIR. Bu nedenle boşanmanın gerçekleşmesi, haklara ulaşılabilmesi için iddialarınızı ispat edecek delillerinizin bulunması gerekmektedir.

BOŞANMA SEBEPLERİ NELERDİR?

Boşanma sebepleri Medeni Kanunda genel boşanma sebepleri ve özel boşanma sebepleri olmak üzere ikiye ayrılmaktadır.

A-Genel boşanma sebepleri (Akhisar Boşanma Avukatı)

Evlilik birliğini sarsan ya da ortadan kaldıran genel sebeplere aşağıdaki örnekleri verebiliriz;

-Evlilik birliğine katkıda bulunmama,

-Şiddetli geçimsizlik,

-Cinsel ilişkiden kaçınma,

-Sürekli alkol ve uyuşturucu madde kullanımı,

-Evi sık sık terk etmek,

-Yalan söyleme ve güven sarsıcı davranışlar

-Sadakatsizlik,

-Evlilik birliğine 3. Kişilerin müdahalesine izin verilmesi

-Ekonomik şiddet, fiziksel şiddet, psikolojik şiddet gibi evlilik birliğini sarsacak her türlü sebep  genel boşanma sebebi olabilir. Burada dikkat edilmesi gereken husus evlilik birliği içinde gerçekleşen bir olayın sizin için evlilik birliğini çekilmez kılmış olması gerekmesidir. Bu sebeple her boşanma sebebi kişilere ve onlar üzerindeki etkilerine göre değerlendirilir.

   B-Özel boşanma sebepleri (Akhisar Boşanma Avukatı)

 TMK’da  özel boşanma sebepleri 161-165 maddelerinde sınırlı şekilde belirtilmiştir. Davacı özel boşanma sebeplerini ispat ederse hakim boşanma ya da  ayrılık vermek zorundadır. Özel boşanma sebepleri; 

*TMK 161. Madde,  Zina (aldatma) nedeniyle boşanma davası

Madde 161- Eşlerden biri zina ederse, diğer eş boşanma davası açabilir. Davaya hakkı olan eşin boşanma sebebini öğrenmesinden başlayarak altı ay ve her hâlde zina eyleminin üzerinden beş yıl geçmekle dava hakkı düşer. Affeden tarafın dava hakkı yoktur. 

*TMK 162. Madde, Hayata Kast, Pek Kötü veya Onur Kırıcı Davranış nedenleri ile boşanma davası

Madde 162- Eşlerden her biri diğeri tarafından hayatına kastedilmesi veya kendisine pek kötü davranılması ya da ağır derecede onur kırıcı bir davranışta bulunulması sebebiyle boşanma davası açabilir. Davaya hakkı olan eşin boşanma sebebini öğrenmesinden başlayarak altı ay ve her hâlde bu sebebin doğumunun üzerinden beş yıl geçmekle dava hakkı düşer. Affeden tarafın dava hakkı yoktur.

*TMK 163. Madde, Suç İşleme ve Haysiyetsiz Hayat Sürme sebepleri ile boşanma davası

Madde 163- Eşlerden biri küçük düşürücü bir suç işler veya haysiyetsiz bir hayat sürer ve bu sebeplerden ötürü onunla birlikte yaşaması diğer eşten beklenemezse, bu eş her zaman boşanma davası açabilir.

*TMK 164. Madde, Terk Sebebiyle boşanma davası

Madde 164- Eşlerden biri, evlilik birliğinden doğan yükümlülüklerini yerine getirmemek maksadıyla diğerini terk ettiği veya haklı bir sebep olmadan ortak konuta dönmediği takdirde ayrılık, en az altı ay sürmüş ve bu durum devam etmekte ve istem üzerine hâkim veya noter tarafından yapılan ihtar sonuçsuz kalmış ise;  terk edilen eş, boşanma davası açabilir. Diğerini ortak konutu terk etmeye zorlayan veya haklı bir sebep olmaksızın ortak konuta dönmesini engelleyen eş de terk etmiş sayılır.

Davaya hakkı olan eşin istemi üzerine hâkim veya noter, esası incelemeden yapacağı ihtarda terk eden eşe iki ay içinde ortak konuta dönmesi gerektiği ve dönmemesi hâlinde doğacak sonuçlar hakkında uyarıda bulunur. Bu ihtar gerektiğinde ilân yoluyla yapılır. Ancak, boşanma davası açmak için belirli sürenin dördüncü ayı bitmedikçe ihtar isteminde bulunulamaz ve ihtardan sonra iki ay geçmedikçe dava açılamaz.

*TMK 165. Madde, Akıl Hastalığı sebebiyle boşanma davası

Madde 165- Eşlerden biri akıl hastası olup da bu yüzden ortak hayat diğer eş için çekilmez hâle gelirse, hastalığın geçmesine olanak bulunmadığı resmî sağlık kurulu raporuyla tespit edilmek koşuluyla bu eş boşanma davası açabilir.

Özel boşanma sebepleri ile genel boşanma sebeplerinin ispat şartları birbirinden farklı olduğu için  farklı hukuki sonuçlar doğurur.  Bir evlilikte özel boşanma sebepleri varsa, davacı karşı tarafın kusurlu olup olmadığını ispatlamak zorunda değildir, yalnızca özel bir boşanma sebebi olduğunu ispatlaması yeterlidir. Özel boşanma sebebine dayalı açılacak davaların usuli şartları mevcuttur. Bu şartlara uymadan açacağınız bir boşanma davası doğrudan reddedilecektir. Bu sebeple boşanma avukatı aracılığı ile davanızı yürütmeniz şarttır.

   Boşanmanın Sonuçları?

A-Kadının Kişisel Durumu

Boşanma hâlinde kadın, evlenme ile kazandığı kişisel durumunu korur; ancak evlenmeden önceki soyadını yeniden alır. Eğer kadın boşandığı kocasının soyadını kullanmakta bir menfaati olduğunu ve bunun  kocaya bir zarar vermeyeceği sabit görülürse hâkim , kocasının soyadını taşımasına izin verir. Koca  daha sonradan bu durumun kendisine zarar verdiğini düşünerek bu izni kaldırılmasını isteyebilir.

TMK Madde 173- Boşanma hâlinde kadın, evlenme ile kazandığı kişisel durumunu korur; ancak, evlenmeden önceki soyadını yeniden alır.  Eğer kadın evlenmeden önce dul idiyse hâkimden bekârlık soyadını taşımasına izin verilmesini isteyebilir. Kadının, boşandığı kocasının soyadını kullanmakta menfaati bulunduğu ve bunun kocaya bir zarar vermeyeceği ispatlanırsa, istemi üzerine hâkim, kocasının soyadını taşımasına izin verir. Koca, koşulların değişmesi hâlinde bu iznin kaldırılmasını isteyebilir.

B-Boşanmada Maddî ve Manevî Tazminat

Taraflardan kusursuz ya da daha az kusurlu tarafın diğer taraftan talep ettiği tazminat türüdür. Maddi hakları zedelenen ve kusursuz ya da daha az kusurlu taraf maddi tazminat isteyebilir.Kişilik hakları zedelenen taraf kusurlu taraftan manevi tazminat olarak  para ödemesini talep edebilir. Bu maddi ve manevi tazminat talebi boşanma davasıyla birlikte istenebileceği gibi boşanmanın kesinleşmesinden 1 yıl içinde ayrı bir davayla istenebilir. Boşanma davasında ne kadar tazminat alabilirim? Sorusunun net bir cevabı yoktur. Tazminat miktarını yargılama süreci belirleyecektir. Davada karşı tarafa atfedilen kusurlar, kusurların ağırlığı, tarafların ekonomik durumları ve ihlal edilen kişisel haklarının derecesi tazminat miktarına etki etmektedir. Bu sebeple yargılama sürecinin iyi bir şekilde yönetilmesi gerekmektedir. Bu noktada bir boşanma avukatı aracılığı ile hareket edilmesi elde edilecek tazminat miktarını en verimli düzeye çıkaracaktır.

TMK Madde 174- Mevcut veya beklenen menfaatleri boşanma yüzünden zedelenen kusursuz veya daha az kusurlu taraf, kusurlu taraftan uygun bir maddî tazminat isteyebilir. Boşanmaya sebep olan olaylar yüzünden kişilik hakkı saldırıya uğrayan taraf, kusurlu olan diğer taraftan manevî tazminat olarak uygun miktarda bir para ödenmesini isteyebilir.

https://www.sayimhukukdanismanlik.com/bosanma-davasinda-tazminat-ve-kusur-durumu-akhisar-avukat/

C-Boşanmada Yoksulluk Nafakası

Boşanma davalarında nafaka TEDBİR NAFAKASI ve YOKSULLUK NAFAKASI olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. Boşanma dava sürecinde dava kesinleşinceye kadar hükmedilen nafaka TEDBİR nafakası olarak adlandırılmaktadır. Boşanma davası kesinleştikten sonra ise davalı veya davacı için hükmedilen nafakaya YOKSULLUK NAFAKASI, çocuklar için hükmedilen nafakaya İŞTİRAK NAFAKASI olarak adlandırılmaktadır.

Boşanma yüzünden taraflardan biri yoksulluğa düşecek ise  kusuru daha ağır basmamak koşuluyla  diğer tarafında mali gücü oranında süresiz olarak nafaka isteyebilir.

TMK Madde 175- Boşanma yüzünden yoksulluğa düşecek taraf, kusuru daha ağır olmamak koşuluyla geçimi için diğer taraftan malî gücü oranında süresiz olarak nafaka isteyebilir. Nafaka yükümlüsünün kusuru aranmaz.

D-Müşterek Çocukların Velayeti

Boşanma davalarında en çok etkilenen şüphesiz ki çocuklardır. Kanun ve mahkemelerde boşanma sonrası çocuğun velayet sorunu çocuğun üstün menfaati çerçevesinde değerlendirir. Çocuk hangi tarafın yanında daha iyi şartlarda yaşayacaksa, velayeti o alır.

Genellikle küçük ve bakıma muhtaç çocuklarda anne ve baba bakımından sosyo-ekonomik durum aşağı yukarı aynı ise velayetin anneye bırakılması daha olasıdır.  Ancak bu elbette kural ya da yasa maddesi değildir. Burada çocuklar her zaman annede kalır gibi bir uygulama veya düzenleme yoktur. Mahkemeler gerekli araştırmayı yaparak çocuğun annede veya babada kalacağına karar verir. Burada önemli olan çocuğun üstün yararıdır. Uyguladaki davalarda çocukların babaya verildiğine dair birçok örnek bulunmaktadır. Ancak aksi bir durum yoksa anne ve babanın her iksinin çocuğa bakmaya yeterliliği bulunması durumunda müşterek çocukların yaşının küçük olması halinde anne şefkatine muhtaç bir yaşta olan çocukların anneye verilmesi görüşü ağır başmaktadır.

Velâyetin kullanılması kendisine verilmeyen eşin çocuk ile kişisel ilişkisinin düzenlenmesinde, çocuğun özellikle sağlık, eğitim ve ahlâk bakımından yararları esas tutulur. Bu eş, çocuğun bakım ve eğitim giderlerine gücü oranında katılmak zorundadır.

Boşanma Davalarında Görevli ve Yetkili Mahkemeler

 Boşanma davalarında görevli mahkemeler Aile  Mahkemeleri, Aile Mahkemelerinin bulunmadığı yerlerde ise Asliye Hukuk Mahkemeleri (Aile Mahkemesi sıfatıyla) görevlidir.

 – Anlaşmalı boşanma davalarında yetki  sorunu ortaya çıkmayacağı için herhangi bir Aile Mahkemesinde anlaşmalı boşanma davası açılabilir.

 Çekişmeli boşanma davalarında  davacı, davalı yani taraflardan birini yerleşim yeri Aile Mahkemesinde ya da çiftin son 6 aydan beri birlikte ikamet ettikleri yerdeki Aile Mahkemesinde çekişmeli boşanma davası açılabilir.  

BOŞANMA DAVALARI (Akhisar Boşanma Avukatı) – Akhisar Avukat

Akhisar Boşanma Avukatı, Anlaşmalı Boşanma Avukatı, Çekişmeli Boşanma Avukatı